Veidarvon återutger Finnbygdspredikanten av Kaj Branzell

Veidarvon kan stolt annonsera att vi nu återutger Kaj Branzells biografiska roman, i form av en sannsaga, om prästen Emanuel Branzell (1805-1888). Boken gavs ut 2016 men har sedan dess utökats med drygt 50 sidor biografisk och genealogisk information som ytterligare fördjupar detta spännande livsöde.

Med Kajs finstämda skildring beskrivs det dåtida samhället i Värmland med Emanuel Branzell och hans familj som huvudpersoner, ömsom i Karlstad och ömsom i finnskogarna i norra Värmland. Och var verkligen Emanuel Branzell förebilden för Gösta Berling?

Från Kajs egen beskrivning:

Var Emanuel Branzell, den värmländska finnbygdens förste predikant, förebilden till Gösta Berling i Selma Lagerlöfs saga? Eller en suput, en underlig vandrare och en galen präst som så många påstått? Eller Gustaf Frödings modell till prästen Bodenius i dikt- och kåserisamlingen ”Räggler & Paschaser”? Branzell har dissekerats och vänts ut- och in av en salig blandning ”lärde män”. Men säkert är att han räddade livet på många skogsfinnar under de svåra missväxtåren i början av 1830-talet, grundade Södra och Norra Finnskogas kyrkor samt var omtyckte ”farbror Malle” till Gustaf Fröding och hans syskon.

Boken kommer att visas upp i Värmlandsmontern på bokmässan i Göteborg samt på Värmländsk bokfestival. Vi återkommer här med ytterligare evenemang.

Boken finns att köpa hos BOD (bod.se), Bokus och återförsäljare. Rekommenderat utpris är 249 kr.

För övriga frågor och kontakt, maila gärna på veidarvon@telia.com eller ring på 076-805 95 27 (Anna Ø. Forsberg).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s