Finnbygdspredikanten – En sannsaga om prästen Emanuel Branzells dramatiska liv i 1800-talets Värmland

Karin “Kaj” Branzell

Veidarvon publicerar stolt en nyutgåva av Finnbygspredikanten, en biografisk roman om prästen Emanuel Branzell (1805-1888). Boken är skriven av hans släkting, Karin “Kaj” Branzell, som har en lång författarkarriär bakom sig.

Var Emanuel Branzell, den värmländska finnbygdens förste predikant, förebilden till Gösta Berling i Selma Lagerlöfs saga? Eller en suput, en underlig vandrare och en galen präst som så många påstått? Eller Gustaf Frödings modell till prästen Bodenius i dikt- och kåserisamlingen ”Räggler & Paschaser”? Branzell har dissekerats och vänts ut- och in av en salig blandning ”lärde män”. Men säkert är att han räddade livet på många skogsfinnar under de svåra missväxtåren i början av 1830-talet, grundade Södra och Norra Finnskogas kyrkor samt var omtyckte ”farbror Malle” till Gustaf Fröding och hans syskon.

I strävan efter att ge svar på vem Emanuel var, har Kaj Branzell gestaltat den forne predikantens liv i form av en sannsaga. Här beskriver hon predikantens uppväxt på herrgården Glänne gård utan för Karlstad, hans hårda och dramatiska liv i finnbygden samt de långa åren som en landsvägens riddare till sin död.

Uppgifter:

Publiceringsdatum:2022 augusti
Antal sidor:275
Format:210 x 148 mm
Språk:Svenska
Inbindning:Mjukband
ISBN:978-91-982058-3-1
Kan köpas här:BOD
Bokus
Återförsäljare
PRIS:249 SEK