DEL 2. JAKT OCH FISKE

UPPGIFTER OM BOKEN

Ca pris 170 kr.

Omfång: 92 sidor. Limbunden.

Storlek: 210 x 148 mm.

Under några år i slutet av 1930-talet reste språkforskaren Matti Mörtberg runt i de nordvärmländska skogarna som ännu var präglade av den skogsfinska invandringen på 1600-talet. Hans dokumentation finns idag på Institutet för språk och folkminnen i Uppsala och på Nordiska Museet i Stockholm men har inte varit publicerad tidigare. 

Här finns ett unikt folkminnesmaterial som handlar om folktro, trolldom och besvärjelser, seder och bruk i arbetet på gården, i skogen, på åkrarna och i den omkringliggande bygden där kunskapen om traditionerna var en förutsättning i vardagslivet. 

Det finska arvet märks i många av uppteckningarna där respekten för naturen och de djur och övernaturliga väsen som bebodde och besjälade den präglar synen på livet men också där tron på att man kunde styra sin omvärld genom magi och besvärjelser är en del av vardagen. 
 
 

INNEHÅLL FOLKTRO OM VILDA DJUR     Folktro om björnen     Björnstämning     Vargen     Folktro om övriga djur JAKT     Förberedelser inför jakten     Förbud och tecken inför jakten     Få jaktlycka     Skydd mot olycka och skämning     Skämma jaktlyckan, bössan och hunden     Bot mot skämning av bössan och hunden     Fågeljakt     Hitta fågeltjuv     Björnjakt     Berättelser om jakt FISKE     Förberedelser inför fisket     Fiskeutrustningen     Få fiskelycka     Skämma fiskelyckan och fiskevattnet     Skydda och bota från skämning     Hantering av bytet     Berättelser om fiske

© veidarvon 2002-2011. e-post: veidarvon@telia.com